Projekt “Informacijske potrebe oboljelih od Alzheimerove bolesti i članova njihovih obitelji”

Information Needs of Alzheimer Patients and Their Caregivers

Korisni izvori

ffos
Tjedan mozga (15. do 21. 3. 2021.)

Tjedan mozga je međunarodna inicijativa kojom se podiže svijest javnosti o istraživanjima mozga i najnovijim znanstvenim postignućima u tom području. Tema ovogodišnjeg Tjedna mozga su Neurotropni virusi – prevencija i utjecaj na psihu, s podtemom San i spavanje. Spavanje je iznimno važno za osobe s Alzheimerovom bolešću (AB), kao i istraživače koji se njome bave jer najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju manje do 6 sati dnevno ili pate od nekih poremećaja spavanja kao što su nesanica i apneje u snu u imaju značajno veći rizik obolijevanja od AB.

2021-02-14 20:24:58

ffos
Dementia Australia

Dementia Australia nudi pristup velikom broju korisnih savjeta, informacija i publikacija (brošure, video zapisi itd.) za osobe s AB i njihove skrbnike, ali i osobe koje su zabrinute zbog svog pamćenja. Veliki dio besplatno dostupnih materijala preveden je na više od četrdeset jezika, uključujući i hrvatski.

2021-02-13 16:15:04

ffos
Priručnik za pacijente, obitelji i njegovatelje (Zagreb, 2020.)

PLIVA je u siječnju 2020. objavila priručnik za pacijente, obitelji i njegovatelje u kojem donosi korisne informacije o Alzheimerovoj bolesti, kao što su postavljanje dijagnoze, liječenje i uloga obiteljskog liječnika, ali i brojne praktične informacije za pacijente i obiteljske njegovatelje, koji uključuju i vrlo važne pravne savjete.

2020-12-18 19:02:01

ffos
Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. 12.)

Dana 3. 12. obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 1992. godine, s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se u svakodnevnom život suočavaju osobe s invaliditetom.

2020-12-08 16:26:00

ffos
Knjižnične usluge za osobe s demencijom

Knjižnice imaju važnu ulogu u osiguravanju slobodnog pristupa informacijama i uslugama osobama s posebnim potrebama, u koje se ubrajaju i osobe s demencijom. U svrhu poticanja i osnaživanja hrvatske knjižničarske zajednice na poboljšavanje kvalitete usluga za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potreba, pri Hrvatskom knjižničarskom društvu osnovana je Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama koja je 2011. godine na hrvatskom objavila prijevod IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za osobe s demencijom. Više informacija o HKD-ovoj Komisiji dostupno je ovdje.

IFLA Smjernice za knjižnične usluge za osobe s demencijom (2007. prijevod na hrvatski)
HKD Komisija za posebne potrebe

2020-12-08 16:24:36

ffos
Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi

Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora osnovano je krajem 2012. godine, nakon rastuće potrebe za stručnom aktivnošću glede mentalnog zdravlja starije populacije. Organiziraju Hrvatski kongres o Alzheimerovoj bolesti s međunarodnim sudjelovanjem, promoviraju destigmatizaciju starijih te nastoje poboljšati standardno liječenje i sveukupnu skrb za oboljele, a posredno pomoći i njihovim neformalnim njegovateljima.

2020-12-03 18:08:34

ffos
Demencija.net

Demencija.net prvi je regionalni portal u potpunosti posvećen demenciji. Kroz aktualan i relevantan, visokokvalitetan i stručan sadržaj demencija.net donosi vijesti i novosti iz znanstvenog pogleda na demenciju, stručne i praktične savjete o skrbi i životu s demencijom, te opće informacije o demenciji kao i savjete za ranu prevenciju demencije.

2020-12-01 20:11:04

ffos
Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti (21. 9.)

Svjetski dan Alzheimerove bolesti (World Alzheimer's Day/WAD) središnji je događaj Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti, a obilježava se svakog 21. rujna. Osnovni je cilj tog Svjetskog dana organizacija raznovrsnih aktivnosti koje potiču na jačanje javne svijesti o demenciji i smanjenje stigmatizacije koja ju prati.

2020-12-01 20:07:42

ffos
Svjetski mjesec Alzheimerove bolesti

U čitavom je svijetu mjesec rujan posvećen podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a u Hrvatskoj se u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) i partnera, a na preporuku krovne međunarodne organizacije Alzheimer's Disease International čiji je HUAB punopravni član, obilježava od 2012. Kroz cijeli se mjesec rujan, u okviru tog obilježavanja, diljem Hrvatske govori o Alzheimerovoj bolesti, organiziraju se Alzheimer Cafei, javne tribine i stručni skupovi, dijele se promotivni materijali te podiže svijest o ovoj bolesti.

2020-12-01 20:06:28

ffos
Prijatelji demencije – Hrvatska

Polazeći od općeprihvaćenih stavova da demenciji trebamo pristupiti kao invalidnosti i da se osobama s demencijom mora omogućiti kvalitetan život, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) pokrenula je inicijativu Prijatelji demencije – Hrvatska, čiji je cilj promjena percepcije demencije u javnosti i poticanje stvaranja Demenciji prijateljskih zajednica u Hrvatskoj.
Ova je nacionalna inicijativa dio međunarodnog programa Dementia Friends koju je razvilo Društvo Alzheimer iz Londona, UK, a od 1. svibnja 2020. o njoj brine krovno svjetsko udruženje nacionalnih udruga za Alzheimerovu bolest (Alzheimer's Disease International –ADI). Ovoj se inicijativi (besplatno) mogu pridružiti svi zainteresirani pojedinci, ustanove i gradovi, a više je informacija dostupno na njihovoj mrežnoj stranici.

2020-12-01 20:04:19

ffos
Alzheimer Europe

Alzheimer Europa je neprofitna nevladina organizacija koja želi pružiti glas osobama s demencijom i njihovim skrbnicima, učiniti demenciju europskim prioritetom, promovirati pristup demenciji zasnovan na pravima, podržati istraživanje demencije i ojačati europski pokret za demenciju. Na svojim mrežnim i društvenim stranicama objavljuju najnovije vijesti, publikacije i korisne informacije vezane za Alzheimerovu bolest.

2020-12-01 19:59:13

ffos
Alzheimer’s Association International Conference

Udruga ima za cilj zaustaviti Alzheimerove bolesti i sve ostale demencije - ubrzavanjem globalnih istraživanja, smanjenjem rizika i ranim otkrivanjem te maksimiziranjem kvalitetne njege i podrške oboljelih i njegovatelja. Na mrežnoj stranici udruge možete pronaći publikacije, korisne izvore te usluge za oboljele i njegovatelje (SOS telefon, njegovanje u vrijeme korona virusa, zdravlje njegovatelja, tretmani za oboljele, planiranje života za obolje).

2020-12-01 19:53:57

ffos
Alzheimer International Society

AIS je neprofitna organizacija koja ima za cilj olakšati i ubrzati istraživanja kako bi pronašla odgovarajuće terapije za prevenciju i liječenje Alzheimerove bolesti, te pruža usluge i podršku svim udrugama, pacijentima i njegovateljima širom svijeta. Udruga organizira konferencije i kongrese, objavljuje publikacije te pruža usluge terapija. Dakle, putem njihove mrežne stranice možete ih direktno kontaktirati kako bi dobili točne informacije o bolesti i zatraženu pomoć.

2020-12-01 19:39:37

ffos
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) je udruga stručnjaka i osoba uključenih u promicanje, razvitak i unaprjeđenje skrbi o osobama oboljelima od AB i drugih demencija, pružanja psihosocijalne pomoći članovima njihovih obitelji te edukaciju svih osoba uključenih u skrb i njegu oboljelih osoba. Udruga organizira Edukal konferenciju. Na njihovoj mrežnoj stranici mogu se pronaći korisne informacije i publikacije, kao i usluge koje pružaju: SOS telefon i savjetovalište.

2020-12-01 19:31:54

ffos
"Plava šapa" Udruga za promicanje kvalitete suživota između ljudi i životinja

Udruga "Plava šapa" pokrenula je projekt usmjeren osobama s Alzheimerom, u kojem se kroz interakciju pasa i korisnika postižu izvrsni rezultati. Riječ je o druženju psa, koji je prošao adekvatnu prethodnu obuku, s oboljelim osobama. Interakcija psa i korisnika na svojevrstan način "izvlači" oboljele iz ljušture te ih potiče da psa pomaze, daju mu keksić te popričaju sa psom. Koriste se i osmišljene vježbice uz pomoć psa (bojenje po modelu, igra "koji je ovo dio psa"). U ožujku 2019. godine udruga Plava šapa i Merida objavile su brošuru "Alzheimerova bolest: Priručnik za pomoć obiteljima i njegovateljima osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti", u kojoj vrsni domaći stručnjaci daju savjete kako živjeti i raditi s osobama oboljelima od ove bolesti, predstavlja se volonterski program udruge i donosi niz vježbi koje korisnici mogu raditi kod kuće.

2020-12-01 19:24:18